Dromen over bomen

Werken rond bossen en hun klimaat in de kleuterklas

Dit is een educatief pakket met bijhorend luisterverhaal voor kleuters van de 2e-3e kleuterklas of voor het 1e leerjaar.

 

Beste leerkracht,

Wat fijn dat je aan de slag gaat met Dromen over bomen! Met dit pakket werk je met de kleuters rond het thema bossen en ontdek je samen hoe hun microklimaat (bijvoorbeeld de temperatuur) belangrijk is voor mensen, dieren en planten. De activiteiten in deze bundel kan je in de klas uitvoeren. Maar als je met de kleuters ook écht naar het bos kan trekken – of naar een park of een grote tuin met bomen in, is dat nog beter. Zo koppelen de kleuters de inhoud van de activiteiten aan hun eigen ervaringen. Wie weet lukt het wel om een of meerdere van deze activiteiten onder de bomen te doen?

Inhoud:

  1. Bos zoekt verhaal
  2. Luisterverhaal
  3. Een leuke plek of niet?
  4. Zorgen voor bomen
  5. Nog meer dromen over bomen

Dromen over bomen kwam tot stand vanuit het wetenschappelijk onderzoeksproject FORMICA van de Universiteit Gent (Labo Bos & Natuur), gefinancierd door de European Research Council (ERC). Binnen FORMICA wordt het klimaat in bossen onderzocht en het belang daarvan voor de planten en dieren die er leven, ook in de context van klimaatverandering.

Ook kleuters zijn al in staat om op hun niveau over bossen en hun belang voor mensen, dieren en planten na te denken. Met deze bundel hopen wij het onderwerp voor hen tastbaar te maken, hun interesse voor het bos aan te wakkeren en hen te stimuleren om op onderzoek uit te gaan.

Ga je aan de slag met deze bundel, en post je iets op sociale media? Gebruik dan zeker de hashtag #dromenoverbomen.

Alvast veel plezier!

Het FORMICA team

Logo FORMICA Forest and Nature Lab Logo Ghent University Logo Faculteit bio-ingenieurswetenschappen ERC Djapo Logo DGD